10 motive pentru a alerga iarna- Andrei Roșu

Maratonistul Andrei Roşu a intrat în Cartea Recordurilor, performanţa sa de a alerga “7 maratoane şi 7 ultramaratoane pe 7 continente”, fiind omologată marţi de World Records Academy.

1. In primul rand, pentru ca – paradoxal, nu? – temperatura din perioada iernii este optima pentru alergat. Cu cat este mai frig, cu atat organismul este supus unui nivel mai scazut de stres in timpul efortului. Specialistii (intr-un studiu facut de U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine) spun ca temperatura optima pentru alergat este de 5 grade C (sau 41 F).

2. Alergatul iarna ne ajuta sa ‘pacalim’ metabolismul (sa nu mai stocam grasimi) si sa ne mentinem greutatea.

3. Alergatul ne mentine sangele subtire si ne fereste de imbolnaviri. Astfel, imunitatea noastra este mult mai buna decat in cazul in care am ‘hiberna’.

4. Ne sporim gradul de confort si rezistenta la frig (ne ‘calim’).

5. Primavara ne va gasi in plina forma, fara a fi necesar un efort suplimentar pentru a reveni la conditia fizica necesara pentru participarea la diverse concursuri in prima parte a anului urmator.

6. Alergatul pe zapada este mai prietenos pentru articulatii decat alergatul pe asfalt.

7. Orice actiune este mai buna decat nicio actiune (ce imi place vorba asta!). Chiar si 20-30 de minute alergate zilnic pe parcursul iernii fac minuni pentru organism! Indiferent ca alergati pe banda, la sala, sau afara, organismul vostru va aprecia efortul…

8. Alergarea la temperaturi scazute nu necesita un echipament costisitor. Va puteti descurca foarte bine cu ceea ce aveti prin casa. As insista pentru o investitie intr-o bluza de corp termo (gasiti la magazinele cu articole pentru mersul pe munte sau de sport / alergare, inclusiv la raionul cu imbracaminte pentru schiori), care sa tina transpiratia departe de corp.

9. Respectand cateva reguli de baza – incalzire adecvata, evitarea sub- sau supra-echiparii, atentie la respiratie (este recomandabil sa respiram adanc si pe nas…), hidratare corecta etc. – si ‘inarmandu-ne’ cu muzica buna, alergatul iarna este foarte placut!

10. (cel mai important) Lucrurile pe care le facem constant devin parte din noi. Alergand zilnic, indiferent de vreme, ne asiguram ca am capatat un obicei sanatos (si util :)) care ne va insoti intreaga viata.”

 

Related posts

Leave a Comment

12 + 12 =