10 dintre cei mai cunoscuţi pictori

Leonardo Da Vinci (1452-1519)

Pictor, sculptor, om de ştiinţă, inventator, filozof, este un simbol al picturii renascentiste, un „psiholog” al artei. A folosit tehnica sfumato – tehnică care suprapune multiple straturi translucide de culoare ce sunt aplicate în tușă extrem de subțire pentru a reda senzația de formă, volum și adâncime, accentuând trăirile şi emoţiile. Da Vinci este unul dintre cei mai renumiţi pictori din lume, de la care ne-au rămas puţine lucrări, printre care „Mona Lisa”, „Cina cea de taină”, „Fecioara între stânci”.

Vincent Van Gogh (1853-1890)

Pictor post-impresionist olandez a influenţat în mod definitoriu arta secolului al XIX-lea prin emoţiile pe care a reuşit să le transmită prin intermediul picturilor sale. În 10 ani a realizat peste 2000 de opere, dintre care mai bine de o treime în ulei. Printre picturile sale faimoase regăsim: „Mâncătorii de cartofi”, „Noapte înstelată”, „Vază cu floarea-soarelui” şi „Portretul doctorului Gachet”. Astăzi operele sale se numără printre cele mai cunoscute, mai apreciate şi cele mai scumpe din lume. A devenit celebru după moarte. Muzeul post-impresionist care-i poartă numele de la Amsterdam constituie unul dintre spațiile de expoziție cele mai vizitate la nivel internațional.

Rembrandt (1606-1669)

Maestrul olandez este unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, admirat pentru realismul său viu. A rămas celebru datorită portretelor realizate şi a tehnicii clar – obscurului. A trăit într-o perioadă în care arta a ajuns la apogeu, lăsând în urma sa peste 600 de picturi, 300 de gravuri şi mai bine de 2000 de desene. Picturile faimoase includ „Lecția de anatomie”, „Mireasa Evreică”, „Furtună pe Marea Galileei”, „Rondul de noapte” şi autoportrete.

Michelangelo (1475-1564)

Sculptor renascentist, pictor şi arhitect, a avut una din cele mai lungi cariere, fiind poreclit „Cel Divin”. A lucrat pentru nouă papi diferiţi. A supravegheat inclusiv lucrările la Biserica Sf. Petru de la Vatican, cea mai mare din lume. Printre picturile sale faimoase se numără pictura murală din Capela Sixtină şi 2 fresce din Capela Paolină din Basilica San Pietro.

Claude Monet (1840-1926)

Pictor francez impresionist, considerat „părintele Impresionismului”, a rămas celebru prin modul în care a reprezentat viaţa contemporană şi pictura în aer liber. Opera sa stă sub semnul dorinţei de a atinge perfecţiunea, motiv pentru care lucra cu lunile la un singur tablou. A rămas faimos prin: „Nuferi”, „Impresie, răsărit de soare” şi „Femei în grădină”. Pânza care a dat numele curentului „Impresie, răsărit de soare” se gaseşte la muzeul  Marmottan de la Paris şi a făcut parte din colecţia doctorului român Georges Bello.

Pablo Picasso (1881-1973)

Pictor spaniol, modernist, „cubist”, a îmbrăţişat de-a lungul timpului mai multe mişcări artistice. Este considerat cel mai renumit pictor al secolului al XX-lea şi printre cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor. Potrivit zvonurilor, putea să picteze până la trei tablouri pe zi. A fost de asemenea sculptor, gravor şi ceramist. A schimbat radical pictura şi tipăritura. Perioada albastră şi perioada roz i-au marcat mulţi ani lucrările. A lăsat posterităţii peste 30.000 de opere. Lucrările renumite includ „Femeile din Alger”, „Visul”, „Nud, frunze verzi și bust”, „Băiat cu pipă”,„Guernica”. Este o strălucită personalitate artistică şi pictor cubist.

Raphael (1483-1520)

Pictor italian, unul din cei mai mari ai tuturor timpurilor, alcătuieşte alături de da Vinci şi Michelangelo „Trinitatea renascentistă”. Înainte de a împlini 30 de ani era mai bogat decât oricare alt artist dinaintea sa. A fost arhitectul Basilicii Sf. Petru, dar proiectul s-a schimbat după moartea sa. Picturile faimoase includ „Răstignirea Gavari”, „Logodna Fecioarei”, „Şcoala din Atena”, rămânând în istorie ca şi creator al „Madonelor”, cele mai multe dintre opere fiind de inspiraţie religioasă.

August Renoir (1841-1919)

Pictor francez, este unul dintre primii pionieri ai Impresionismului, rămânând în istorie drept „pictorul bucuriilor vieţii, al clipelor fericite”. De asemenea, a fost influenţat de Renaşterea italiană. Personajele sale sunt scoase în evidenţă prin contururi ferme şi trupuri ca porţelanul, iar fundalurile sunt deschise la culoare. A creat o lume caldă cu personaje vibrante. Lucrările celebre includ „Bal la Moulin de la Galette” şi „Dejunul vâslaşilor”.

Jan Vermeer (1632-1675)

Artist olandez, reprezentant al stilului baroc, supranumit şi „Sfinxul din Delft”, a fost considerat „pictorul luminii şi al spaţiului gineceu” (apartamentul grecoaicelor şi turcoaielor din antichitate sau locul femeilor în vechile biserici creştine). Se crede că nu a pictat mai mult de 60 de lucrări, din care nu se cunosc decât 36, dar viaţa şi opera lui rămân învăluite în mister. Picturile renumite includ „Vederea din Delft”, „Fata cu cercel de perlă”, „The Milkmaid” sau „Arta picturii”. Proust a considerat „Vederea din Delft” cel mai frumos peisaj din lume.

Paul Cezanne (1839-1906)

Pictor francez post-impresionist este cunoscut drept „părintele artei moderne”. Lucrările sale au creat o punte între impresionismul secolului al XIX-lea şi cel al secolului XX, marcat de cubism. În operele sale regăsim violenţa, culorile dure şi sumbre, dar şi nuanţele luminoase în scenele din natură sau viaţa rurală. A pictat peste 900 de lucrări în ulei şi 400 în acuarelă, iar multe altele nu au fost terminate. Picturile celebre includ: „Jucătorii de cărţi” şi „Still life with a curtain”.

Related posts

Leave a Comment

eighteen − one =