10 cele mai rele epidemii si pandemii din istorie

31 martie 2020  |  06:22  |  👁 1259 Vizualizari


1.„Moartea neagră” (1346-1353)

„Moartea neagră” a ajuns din Asia până în Europa, lăsând dezastru în urma sa. Unele estimări sugerează că a eliminat peste jumătate din populaţia Europei. Boala a fost cauzată de o tulpină a bacteriei Yersinia pestis,  răspândită apoi de purici pe rozătoarele infectate. Trupurile victimelor au fost îngropate în masă, în morminte. Ciuma a schimbat cursul istoriei Europei.

Credit foto: Profimedia

Cu atât de mulţi morţi, forţa de muncă a devenit din ce în ce mai greu de găsit, ceea ce a dus la o remunerare mai bună pentru lucrători şi, prin urmare, la sfârşitul iobăgiei în Europa. Studiile sugerează că lucrătorii supravieţuitori au avut  acces  la carne şi pâine de calitate superioară. Lipsa forţei de muncă ieftine ar fi putut contribui şi la inovaţia tehnologică.

2.Plăgile americane (secolul al-XVI-lea)

Plăgile americane reprezintă un grup de boli eurasiatice aduse în America de exploratorii europeni. Aceste boli, inclusiv variola, au contribuit la prăbuşirea civilizaţiilor, printre care şi cea aztecă. Unele estimări sugerează că 90% din populaţia indigenă din emisfera occidentală a fost ucisă.

Aceste boli au „ajutat” armata spaniolă condusă de Hernán Cortés să cucerească capitala aztecă Tenochtitlán în 1519 şi o altă forţă spaniolă condusă de Francisco Pizarro să cucerească Inca în 1532. Spania a preluat astfel teritoriile ambelor imperii. În ambele cazuri, armatele aztecă şi incană au fost devastate de boală şi nu au putut să reziste forţelor spaniole. Când cetăţenii Marii Britanii, Franţei, Portugaliei şi Olandei au început să exploreze şi să cucerească emisfera occidentală, eforturile lor au fost diminuate de boala care redusese în mod tulburător dimensiunea grupurilor indigene.

3.Marea ciumă a Londrei (1665-1666)

Ultimul mare focar al pandemiei „Moartea Neagră” din Marea Britanie a provocat un exod în masă din Londra, condus de regele Charles al II-lea. Ciuma a început în aprilie 1665 şi s-a răspândit rapid de-a lungul lunilor călduroase de vară. Puricii de la rozătoarele infectate de ciumă au reprezentat una dintre principalele căi de transmitere.

Credit foto: Profimedia

Până la sfârşitul ciumei, aproximativ 100.000 de oameni, inclusiv 15% din populaţia Londrei, au murit. Dar acest lucru nu a însemnat sfârşitul suferinţei oraşului. Pe 2 septembrie 1666, a început Marele Foc al Londrei, care a durat patru zile şi a incendiat o mare parte din oraş.

 

4.Pandemia de gripă (1889-1890)

În epoca industrială modernă, noile mijloace de transport au condus virusul gripal spre dezastru. În doar câteva luni, boala s-a răspândit pe tot globul, omorând un milion de oameni.

Credit foto: Profimedia

A fost nevoie de doar 5 săptămâni pentru ca epidemia să atingă un nivel maxim de mortalitate. Primele cazuri au fost raportate în Rusia. Virusul s-a răspândit rapid în tot Sankt Petersburg-ul înainte de a-şi croi drum spre Europa şi restul lumii, cu toate că nu existau călătoriile aeriene.

5.Epidemia americană de poliomielită (1916)

O epidemie de poliomielită care a început în New York a îmbolnăvit 27.000 de persoane, dintre care  6.000 au decedat în Statele Unite. Boala afectează în principal copiii, iar uneori supravieţuitorii rămân cu dizabilităţi permanente.  Epidemiile polio au apărut sporadic în Statele Unite până când s-a dezvoltat vaccinul Salk în 1954.

Credit foto: Profimedia

Pe măsură ce vaccinul a devenit disponibil pe scară largă, cazurile din Statele Unite au scăzut. Ultimul caz de poliomielită din Statele Unite a fost raportat în 1979, întrucât eforturile de vaccinare de la nivel global au reuşit să oprească boala.

6.Gripa spaniolă (1918-1920)

Se estimează că în jur de 500 de milioane de oameni din Marea Sudică şi până la Polul Nord au căzut victime ale gripei spaniole . O cincime dintre aceştia au murit, unele comunităţi indigene ajungând aproape de pragul dispariţiei. Răspândirea şi letalitatea gripei au fost influenţate de condiţiile de pe frontul de luptă, alimentaţia precară de război pe care multe persoane o experimentau în timpul Primului Război Mondial.

Credit foto: Profimedia

În ciuda numelui, boala nu a apărut în Spania. Spania a fost neutră în timpul războiului şi nu a impus o cenzură strictă asupra presei, ceea ce însemna că oamenii erau informaţi din timp cu privire la această boală. Oamenii au crezut în mod eronat că boala este specifică Spaniei şi, astfel, a fost răspândită această denumire.

7.Gripa asiatică (1957-1958)

Pandemia de gripă asiatică a reprezentat o altă manifestare globală a gripei. Având rădăcinile  în China, aceasta a curmat un milion de vieţi. Virusul care a provocat pandemia a fost obţinut dintr-un amestec de virusuri gripale aviare.

Credit foto: Profimedia

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor constatau că boala se răspândeşte rapid, întrucât a fost raportată în Singapore în februarie 1957, în Hong Kong în aprilie 1957, iar apoi în oraşele de coastă din Statele Unite ale Americii în vara anului 1957. Numărul total al victimelor a depăşit pragul de 1,1 milioane în toată lumea, cu 116.000 de decese care au avut loc în Statele Unite.

 8.Pandemia / epidemia SIDA ( din 1981 şi până în prezent)

SIDA a infectat aproximativ 35 de milioane de oameni încă de la începuturile sale. HIV, virusul care provoacă SIDA, s-a dezvoltat probabil dintr-un virus al cimpanzeului care s-a transferat la oameni în Africa de Vest prin anii 1920. Virusul a „călătorit” în jurul lumii, dezvoltându-se o pandemie până la sfârşitul secolului XX.

Credit foto: Pixabay

Acum, aproximativ 64% din cele 40 de milioane de persoane estimate că trăiesc cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) trăiesc în Africa sub-sahariană. Timp de zeci de ani, boala nu a avut un tratament, însă medicamentele dezvoltate în anii ‘90 permit acum persoanelor cu această boală să ducă o viaţă normală, cu condiţia ca acestea să urmeze un tratament regulat. Recent, 2 persoane au fost vindecate de HIV.

9.Pandemia gripei porcine H1N1 (2009-2010)

Pandemia de gripă porcină din 2009 a fost cauzată de o nouă tulpină de H1N1 cu originea în Mexic. Într-un an, virusul a infectat până la 1,4 miliarde de oameni pe tot globul şi a ucis între 151.700 şi 575.400 de oameni, potrivit CDC. Pandemia din 2009 a afectat în primul rând copiii şi adulţii tineri, iar 80% dintre decese s-au înregistrat la persoane mai mici de 65 de ani, a raportat CDC.

Credit foto: Pixabay

Acest lucru a fost neobişnuit, având în vedere că majoritatea tulpinilor de virus gripal, inclusiv cele care provoacă gripa sezonieră, provoacă cel mai mare procent de decese în rândul persoanelor de 65 de ani sau chiar mai mari. În cazul gripei porcine, persoanele în vârstă păreau să fi dezvoltat deja o imunitate suficient de mare încât să îi apere de grupul de viruşi din care face parte H1N1.  Vaccinul pentru virusul H1N1 este acum inclus în vaccinul gripal anual.

10.Epidemia de Ebola din Africa de Vest (2014-2016)

Ebola a făcut ravagii în Africa de Vest între 2014 şi 2016, cu 28.600 de cazuri raportate şi 11.325 de decese. Primul caz raportat a fost în Guineea în decembrie 2013, apoi boala s-a răspândit rapid în Liberia şi Sierra Leone. Cea mai mare parte a deceselor au avut loc în aceste trei ţări. Un număr mai mic de cazuri s-au produs şi în Nigeria, Mali, Senegal, Statele Unite şi Europa, au raportat Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Credit foto: Pixabay

Nu există încă remediu pentru Ebola, însă eforturile de a găsi un vaccin continuă. Primele cazuri cunoscute de Ebola au avut loc în Sudan şi Republica Democratică Congo în 1976, considerându-se că virusul ar avea originea în lilieci.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.