Prea multe dulciuri de la bunici? Convinge-i în 5 pași să n-o mai facă!

Ieri, am primit o vizită de la Moș Nicolae! Sper că și tu, dar mai ales copilul tău!
Numai că la noi anul ăsta a fost un pic mai altfel. După multe lupte, am reușit să-i conving pe bunici să nu-i mai ceară lui Moșul să aducă prea multe dulciuri pentru cei doi băieți ai noștri.

Era o vreme când, după sărbători, mă trezeam că aveam un sertar de frigider plin cu dulciuri, pe care după un timp eram nevoită să le arunc. Acum băieții primesc de la bunici doar un singur dulce/cadou și în rest fructe.

Cum am reușit acest lucru? Nu a fost ușor te asigur și încă mai am de lucru, dar nu mă opresc. În orice caz, până la final vei afla și tu care sunt primii pași pe care îi poți face dacă vrei ca bunicii să nu-ți mai alinte copii oferindu-le dulciuri.

Sper că ești de acord cu faptul că zahărul este un aliment toxic. Este foarte greu, dacă nu aproape imposibil să cumperi ceva din comerț care să nu aibă zahăr adăugat. De la cerealele pentru copii până la aproape tot ce înseamnă hrană procesată conține zahăr adăugat.

Din păcate, tentațiile pentru copii sunt foarte mari, mai ales dacă s-au obișnuit cu acest gust dulce. Și vorbesc acum mai ales despre copiii care au acum 7-10-15 ani, crescuți de noi, părinții care am fost copii în epoca în care a găsi ceva dulce în magazine era o raritate.

Din punct de vedere psihologic, pentru noi a oferi ceva dulce copilului nostru este împlinirea unei dorințe din copilărie. Este mult mai mult vorba despre noi și Copilul nostru interior, decât despre a satisface o nevoie a copilului nostru de 7-10-15 ani.

Generația de părinți care s-a născut după ’89 nu a trăit acea experiență de privare și nu fac această asociere. Acești părinți au de dus o luptă cu bunicii copiilor lor, pe când ceilalți (cei care și-au trăit copilăria înainte de ’89) au de dus, în plus, o luptă și contra lor înșile.

În ultima perioadă am întâlnit două tabere de părinți: una care spune că a interzice copilului să mănânce dulce înseamnă să frustrezi copilul și una care a ales să fie consecvenți zilnic în alegerea dietei copilului lor.

Din păcate, presiunea exterioară este extrem de mare, mai ales din partea primei tabere asupra celei de-a doua, pentru că foarte greu să faci altfel decât așa cum ai fost învățat.

Nu sunt medic, dar aș vrea să-ți dau câteva informații pe care le-am găsit despre ce înseamnă mai exact zahărul adăugat în exces în alimentația copiilor.

Psychology Today citează studii recente care afirmă că mâncatul excesiv, memoria deficitară, deficiențele de învățare, depresia – toate sunt legate de supraconsumul de zahăr adăugat.

Creierul nostru are nevoie de zahăr pentru a funcționa. Celulele creierului au nevoie ca să funcționeze de aproape 10 % din necesarul nostru zilnic de energie. Această energie este produsă de glucoză – zahărul din sânge. Ceea ce vreau să zic este că nu zahărul natural este inamicul creierului, ci zahărul adăugat.

Cercetările au arătat că zahărul adăugat în alimentație are ca efecte: scăderea capacității de a memora și de a învăța, apariția diabetului, apariția depresiei și anxietății, culminând cu apariția demenței.

Lucruri destul de grave, nu crezi?

Acum să revenim la ce facem cu bunicii pentru care a-și iubi nepoții înseamnă să-i îndoape cu dulciuri.

Bunicii sunt o adevărată binecuvântare, mai ales dacă stau suficient de aproape ca să te poată ajuta. Numai că, de multe ori fără intenție, ei pot provoca adevărate războaie în familie.

Ce faci atunci când bunicii sabotează munca pe care tu o duci zi de zi, mai ales când au și ”motiv” să o facă. Că doar e Moș Nicolae sau Moș Crăciun și toți copii trebuie să primească dulciuri, nu?

Uite primii 5 pași cu care să pornești, dacă vrei să-i convingi pe bunici să nu le mai dea dulciuri copiilor tăi:

1. Mulțumește-le că se gândesc la copiii tăi și că au grijă să nu treacă nicio ocazie ca să le dăruiască ceva. Până la urmă, e dreptul bunicilor să-și răsfețe nepoții, numai că va trebui să învețe că o pot face și în alt fel decât prin a le da dulciuri.
2. Recunoaște motivația lor de a oferi dulciuri nepoților. Spune-le că îți dai seama că e greu să nu o faci, mai ales când ăsta e un mod de viață și când îi văd pe copii cât de mult se bucură când le primesc.
3. Apoi spune-le care sunt îngrijorările tale în referitor la consumul de zahăr. Dă-le să citească studii despre acest subiect și felul în care zahărul afectează sănătatea copiilor.
4. Ascultă răspunsurile lor. Dacă îi asculți cu respect, jumătate din drum e deja făcut. Discutați lejer, fără să încerci să le impui punctul tău de vedere. Lasă-i să ajungă singuri la concluzia că a mânca dulce afectează sănătatea nepoților lor.
5. Fii flexibilă. Găsește împreună cu ei o cale de a reduce treptat dulciurile și a le înlocui cu fructe.

Și pregătește-te să repeți acești pași de mai multe ori dacă e cazul, pentru că s-ar putea să nu meargă chiar din prima. Dar, la fel ca în cazul educării copiilor, este un drum pe care vrei să-l parcurgi, chiar dacă uneori te mai împotmolești. E doar o bătălie, iar tu vrei să câștigi războiul.
Crede-mă, se poate!

Nu mai spun că poți adapta acești 5 pași în orice altă privință în care tu și bunicii aveți păreri diferite.

Sursa: Centruldeparenting.ro

Related posts

Leave a Comment