Oamenii au potențial creativ din copilărie, dar învățământul îi limitează

Într-un interviu pentru TEDxTuscon, Dr. George Land a vorbit despre rezultatele șocante ale testelor de creativitate pe care el și echipa sa le-au elaborat în cadrul unui proiect special al NASA.

Echipa de psihologi a avut sarcina de a crea un test care să permită evaluarea și măsurarea potențialului creativ al copiilor preșcolari. Rezultatul a fost șocant chiar și pentru ei.

În general, testul le propunea copiilor diferite sarcini clare, sugerându-le să le rezolve într-un fel sau altul. Testul a fost efectuat pe 1600 de copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 5 ani. S-a dovedit că în categoria de vârf a testului, considerată de psihologi ca fiind “genialitate”, au ajuns 98% dintre copii!

Reluarea testului

Din moment ce “98%” de genii li s-a părut celor de la NASA un rezultat de neconceput, testul a fost considerat incorect și respins. Cu toate acestea, dezvoltatorii nu au renunțat și au efectuat același test, cu aceiași copii, când aceștia au ajuns la vârsta de 10 ani. De data aceasta, în categoria “imaginație ingenioasă”, au ajuns doar 30% dintre copii.

Rezultatul neașteptat i-a determinat pe cercetătorii NASA să refacă același test, pe aceiași copii, dar la vârsta de 15 ani. Mai puțin de 12% dintre aceștia au ieșit “genii”.

În următorii 5 ani, NASA a făcut acest test pe un eșantion aleatoriu de adulți. În rândul adulților, procentul de geniu a scăzut la 2%!

Un sistem de spălare a creierului

Pe baza acestor date, Gavin Nascimento a făcut o publicație științifică detaliată, a cărei esență se reduce la următoarele:

Sistemul școlar, colegiile și învățământul superior, treptat, privează omul în creștere de geniul creativ caracteristic fiecărei persoane. Există mai multe motive pentru acest lucru, dar cel mai evident pare să fie o comandă a claselor conducătoare.

Ceea ce punem noi în noțiunile de “școală” și “educație” este de fapt o instituție globală, un sistem psihologic extrem de complex creat istoric pentru a servi necesitățile clasei conducătoare.

Pentru ca așa-numita “elită” să-și păstreze stilul elegant al luxului sfidător, având o contribuție minimă la dezvoltarea producției, este necesar nu numai deficitul creat artificial, exploatarea infinită și războaiele interminabile, ci și de un sistem de spălare a creierului la nivel transnațional, care să dovedească faptul că “a fost întotdeauna așa” și care nu ne permite să privim în mod critic la sistemul sclavagist mondial.

Nu e totul pierdut

Dr. George Land spune că, în ciuda blocurilor de conștiință, noi rămânem toată viața cei 98 de procente de genii. Principalul e să înțelegem cum funcționează acest sistem apăsător și cum să-l evităm.

George Land explică faptul că fiecare dintre noi are două tipuri de gândire: divergent și convergent. Gândirea divergentă este ceea ce avem de la naștere și numim imaginație. Gândirea convergentă este, de asemenea, o parte a noastră, care lucrează într-o altă parte a creierului și limitează divergența. Astfel, gândirea divergentă funcționează ca un accelerator al proceselor din creier, iar gândirea convergentă inhibă acest proces. Acest lucru este normal.

Dacă gândirea convergentă este, însă, luată sub control, dacă este ticsită cu unele “paradigme” și “dogme”, ea începe să frâneze totul:

“Noi am încercat-o înainte, nu va funcționa!”

“Aceasta este o idee proastă!”

“Manualul spune că acest lucru este imposibil!”

Așa arată în planul exterior. Pe planul interior, morfologic, totul este mult mai interesant. Acolo, propriii neuroni se luptă unul cu altul!

Gândiți-vă: propriile voastre celule nervoase, umplute cu gunoaie dogmatice străine, se ocupă de critică și cenzurare, scăzând frecvența și puterea creierului!

Related posts

Leave a Comment

4 + 9 =