Numărul peroanelor cu tulburări psihice este în creștere! Ajută psihoterapia?

Mult timp sanatatea mintala a fost neglijata de medici si institutiile de sanatate publica, in detrimentul bolilor somatice. Insa, statisticile din ultimii ani sunt atat de alarmante incat exista un consens international asupra nevoii de a prioritiza tratamentul afectiunilor psihice.


Una din doua persoane vor fi afectate de-a lungul vietii de o tulburare psihica in urmatorii ani, afirma Organizatia Mondiala a Sanatatii. Tulburarile psihice sunt principala cauza de dizabilitate in lume. Suicidul e al doilea ucigas al adolescentilor si adultilor tineri si principalul ucigas al barbatilor sub 45 de ani, in tari dezvoltate precum Anglia. Asadar, elefantul din camera e prea mare pentru a-l mai putea ignora.

Vestea buna e ca exista tratament pentru aceste afectiuni, insa estimarile arata ca doar o treime dintre persoanele cu afectiuni psihice la nivel global beneficiaza de el. Pe langa accesibilitate la servicii medicale psihiatrice, stigma, prejudecatile si lipsa de cunostinte stau in calea vindecarii.

Psihoterapia este un termen general ce se refera la o modalitate de tratament al afectiunilor psihice sau problemelor existentiale, avand la baza dialogul cu un profesionist si tehnici psihologice diverse.

Aceasta face parte din managementul terapeutic al celor mai multe afectiuni psihiatrice, fie ca vorbim de stres, depresie, anxietate sau tulburari de personalitate, cu efecte demonstrate stiintific.

Daca inainte se considera ca medicatia e un tratament pentru afectiunile biologice, iar terapia este potrivita pentru cele psihologice, studiile din ultimele doua decenii arata dovezi incontestabile ca terapia modifica structura cerebrala, avand efecte complementare cu cele ale medicatiei, si ducand la o recuperare mai buna a pacientului.

Citiți continuarea pe ziare.rom

Related posts

Leave a Comment