Din 2019 bugetarii vor primi normă de hrană

Norma de hrană e obligatorie din 2019, pentru toţi bugetarii, cu mici excepţii, unele dintre excepţii vizând personalul care deja beneficia de mai mult timp de aceste lucruri. Măsura a fost luată prin Legea 153/2017, aşa-zisa lege a salarizării unitare, act normativ care a desfiinţat complet bonurile sau tichetele de masă sau alte stimulente de acest gen, dar a introdus obligativitatea plăţii normei de hrană, stabilind şi formula de calcul, raportată la salariul minim brut. Conform legii menţionate, acest lucru ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 decembrie 2018, însă între timp a existat o decizie prin care aplicarea acestei măsuri se amână pentru anul viitor. Asta înseamnă că, dacă Guvernul nu va veni cu vreo eventuală nouă amânare, de la 1 ianuarie plata normei de hrană va deveni obligatorie în majoritatea instituţiilor de stat.

La Consiliul Judeţean Prahova, conducerea a făcut calculele şi spune că această măsură, dacă va ajunge să se aplice, va genera o cheltuială de personal importantă, care va putea fi acoperită, evident, din reducerea sumelor pentru investiţii. CJ tot este un exemplu fericit, pentru că bugetul îi permite, însă sunt alte instituţii publice, inclusiv Primăria Ploieşti, care abia fac rost de bani, fie că-i vorba de investiţii, fie că vorbim de bugetul de funcţionare şi cu greu ar face faţă unei noi majorări de cheltuieli.

“Din 2019 va trebui să asigurăm norma de hrană pentru angajaţii din Consiliul Judeţean şi structurile subordonate. Tot de anul viitor se va aplica şi acea creştere a salariului minim în funcţie de studii, care de asemenea va avea un impact asupra cheltuielilor noastre de personal. Avem 235 de salariaţi din Consiliul Judeţean care vor primi normă de hrană, iar în total, cu DGASPC şi alte structuri, ajungem la peste 600, toţi cei care are fi trebuit să primească şi vouchere de vacanţă. După calculele noastre, fiecare va primi încă 245 de lei pe lună. Şi pentru primării va fi valabilă aceeaşi măsură. Asta va însemna că vom avea o creştere a cheltuielilor de funcţionare şi, automat, vom rămâne cu un buget mai mic pentru investiţii”, a explicat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader.

Related posts

Leave a Comment

8 − seven =