Despre postul Crăciunului

,,Încă din Rai i-a rânduit Dumnezeu lui Adam, strămoșul neamului omenesc, înfrânarea de la mâncare, și n-a ascultat Adam, iar neascultarea aceasta l-a scos afară din Rai.

De atunci au postit toți cei ce au făcut lucrul lui Dumnezeu: Moise, Proorocii și toți cei dinainte de Hristos. Nici nu mai vorbim de cel mai aspru post pe care l-a postit Sfântul Ioan Botezătorul.

Mântuitorul Însuși a postit 40 de zile înainte de a-și începe propovăduirea. Împotriva postului sunt: lumea, trupul și diavolul, iar pentru mântuire aceștia trebuie biruiți.

Postul, prin urmare, este o luptă aspră cu însuși trupul tău. Dacă birui, bine îți va fi, iar de nu, să știi că toate relele de la stomac încep, iar relele sunt patimile.

De aceea, postul are următorul rost: să curățeasca trupul până acolo încât să nu mai fie nicio piedică pentru suflet și un luptător nătâng, împotriva Duhului Sfânt. Nu postul ne mântuiește, ci darul lui Dumnezeu; nu osteneala ne mântuiește, ci mila Tatălui, dar osteneală fă, că altfel nu vine Mila.

Postul este un dar al omului pentru Dumnezeu și un dar al lui Dumnezeu către om și este scris: când aduci darul tău, mai întâi te împacă cu vrăjmașul tău sau cu fratele tău și apoi vino și adu darul tău. Cine nu poate ierta nu poate nici posti. Țineți minte!” spunea părintele Arsenie Boca.

Related posts

Leave a Comment