Deputatul Rodica Paraschiv militează împotriva abuzurilor asupra copiilor

Deputatul Rodica Paraschiv trage un semnal de alarmă de la tribuna Parlamentului României, în privința abuzurilor asupra copiilor. Conform Convenției Lanzarote, la nivel european unul din cinci copii sunt supuși agresiunilor. Statistic, în România doi copii pe oră cad victime abuzurilor.

Rodica Paraschiv a rostit astăzi, 31 octombrie, o declarație politică în plenul Camerei Deputaților, cu tema ,,Cât de mult ne iubim copiii?”, amintind factorii nocivi și pericolele la care sunt supuși copiii fără șansă la educație, sau ocrotire părintească.

,,Societatea românească cunoaște o perioadă tranzitorie, plină de obstacole și factori care determină reacții adverse în rândul tinerilor, cei mai vulnerabili fiind copiii care nu cunosc îngrijirea părintească sau îndrumările primite în centre specializate. Administrațiile publice locale, cât și școala sunt direct vizate de o cultivare temeinică împotriva pericolelor la care sunt expuși copiii cu vârste fragede, plecând de la abandonul școlar și până la eșecul profesional, motive pentru care tinerii ajung în situația de a nu fi pregătiți și informați despre riscurile actuale, care îi vizează în mod direct.

Evoluția din păcate are și laturi mai puțin benefice, sfera tehnologiei cunoscând un prag la care întreaga societate are acces cu ușurință. Rețelele de socializare au devenit pericole iminente folosite în scopuri distructive de persoane ale căror intenții sunt de a manipula minți inocente de copii. Cei mici devin astfel victime sigure în lipsa unei pregătiri și a unei supravegheri în mediul online.

Doctorul Haim Ginnot spunea la un moment dat: „Copiii sunt precum cimentul proaspăt. Orice cade pe ei îi marchează”. Copiii au nevoie de multă dragoste din partea celor din jur pentru a se dezvolta sănătos și armonios, și pentru a oferi la rândul lor iubire. De ce sunt importanți copiii noștri? Deoarece aceștia sunt viitorul nostru. Privindu-ne copiii în ochi, ne privim viitorul în față. De aceea, trebuie să îi educăm frumos, să îi iubim necondiționat, cu toate imperfecțiunile, temerile și dorințele lor. Copiii au nevoie de afecțiune, de înțelegere, de respect.

Închipuiți-vă însă ce se întâmplă în momentul în care copilul are parte de opusul afecțiunii? De respingere, de neînțelegere, de abuz manifestat verbal, sentimental, relațional, sau chiar sexual?

Copiii abuzați pot dezvolta deseori tot felul de  modalități de a-și ascunde sentimentele vis a vis de traumele prin care au trecut sau prin care trec. Cu toate acestea, psihologii, sau oamenii specializați care se ocupă de astfel de cazuri au formulat o statistică îngrijorătoare și anume, că doi copii sunt abuzați la fiecare oră în România. Acești copii riscă să ajungă la maturitate cu probleme grave şi e foarte probabil să devină, la rândul lor, agresori.

Noi, adulții, putem detecta și ajuta acești copii, urmând niște pași aparent destul de simpli. Un copil aflat într-o astfel de situație nu va mai avea rezultate satisfăcătoare la școală, își va schimba treptat comportamentul în relația cu cei din jur, va deveni anti-social, retras, va fi speriat în mod constant, încercând pe cât posibil să evite contactul cu adulții, având o atitudine rezervată, retrasă, chiar pasivă.

O măsură preventivă ce trebuie aplicată de stat ține de restricționarea informațiilor în mass-media, care transmite frecvent informații despre infracțiunile sexuale săvârșite asupra copiilor. Potrivit prevederilor Convenției Lanzarote, statele semnatare trebuie să prevină sau să interzică răspândirea de materiale care propagă infracțiunile respective.

În încheiere, dragi colegi, vreau să subliniez faptul că România sănătoasă în care copiii noștri vrem să crească în siguranță, trebuie să cunoască o implicare susținută cu devotamentul de odinioară al părinților alături de dascăli. La nivel guvernamental și parlamentar trebuie să arătăm că există un culoar deschis de combatere a abuzurilor asupra copiilor și nu o fundătură a nepăsării, aplecându-ne mai mult asupra legislației cu impact în acest domeniu!” a conchis deputatul PSD Prahova, Rodica Paraschiv.

Related posts

Leave a Comment

eighteen + six =