Cum îmbraci copilul când vine gerul

Conform Academiei Americane a Medicilor Pediatri, cu cât este mai mic un copil, cu atât raportul dintre greutatea si suprafaţa corpului este mai redus, prin urmare căldura este eliminată mai uşor prin piele. Pentru această categorie de vârstă în special îmbrăcămintea atunci când este ger trebuie să fie una corespunzătoare. Mai multe detalii chiar aici.
Gerul constituie o problemă reală, în special pentru nou-născuţi care dispun de mai puţină grăsime corporală care să-i poată proteja de frig; de asemenea, această categorie de vârstă nu dispune nici de abilitatea de a depozita suficientă energie ca să stimuleze producţia de căldură a corpului şi nici nu pot tremura – în acest mod restul populaţiei îşi pune sângele în mişcare ca un scut temporar împotriva frigului. De altfel, toți copiii cu vârsta mai mică de 2 ani sunt susceptibili hipotermiei și degerăturilor. Din acest motiv este bine să ții cont de următoarele sfaturi.
Sfaturi pentru părinţi când vine gerul
– Urmăreşte vremea de afară – când temperatura aerului este foarte aproape de îngheţ, şansele să te uzi cresc considerabil (aerul reţine mai mult umezeala la punctul de îngheţ decât atunci când temperatura este scăzută). Astfel în mod paradoxal, cu cât este mai frig, cu atât sunt şanse mai mari să rămâi uscat. Fii atent la starea vremii şi la buletinele meteo pentru a şti la ce să te aştepţi
– Gândeşte-te ce activităţi ai de gând să desfășori afară alături de cel mic – va fi o ieşire în care veţi fi activi, vă veţi mişca mai mult? Răspunsul la aceste întrebări te poate ajuta să te decizi cu privire la modul în care îți vei îmbrăca copilul și în ce măsură va trebui să adaptezi vestimentația sa la activitatea desfășurată
– Apelează la o îmbrăcăminte în straturi – straturile permit mai multă flexibilitate în ceea ce privește schimbarea vremii de afară și chiar la activitățile desfășurate. În acest mod se creează un spațiu de aer între piele și frig; acest spațiu are cel mai bun efect izolator. De asemenea, o vestimentație în straturi este mai largă, permițând o circulație sanguină mai bună (ajută la menținerea constantă a temperaturii corporale).

Hainele potrivite când vine gerul
După cum am menționat anterior, încearcă să îți îmbraci copilul în straturi. Medicul pediatru de la Spitalul de Copii din Philadelphia, Robert Bonner, recomandă ca micuții cu vârsta mai mică de 12 luni să beneficieze de regula straturilor în vestimentație; cei mai mari pot purta același număr de obiecte vestimentare ca și adulții. Stratul interior – este cel care protejează doar puțin pielea și menține la distanță umezeala de corp (în acest mod copilul se va simți încălzit și confortabil); trebuie ca acesta să acopere aproape întregul corp (brațe, picioare și torace), cele mai potrivite materiale fiind polyesterul și mătasea, iar nu bumbacul. Stratul din mijloc – este cel care izolează; materialele potrivite sunt lâna și plușul; poate fi compus la rândul său din mai multe straturi subțiri. Stratul exterior – este cel care are rolul de a proteja de apă și vânt; materialele cele mai potrivite sunt Gore-Tex și nylonul; este bine ca jacheta/geaca să fie lungă, să includă guler și glugă (în mod ideal ar trebui echipată cu fermoare la mâneci și frontal pentru o mai bună aerisire și eliminare a umezelii), iar pantalonii să facă parte dintr-un combinezon/salopetă.

Trebuie să iei în considerare și confortul în ansamblu al copilului. Astfel, indifierent de temperatura de afară, asigură-te că hainele celui mic nu au etichete care să îi zgârie pielea sau diverse aplicații, precum arici, benzi prea strâmte. Și nu uita: bebelușii poartă deja scutece care dispun de un înveliș suficient de gros pentru a-i proteja de frig și a-i încălzi; hainele lor dobândesc astfel în mod inevitabil un aspect voluminos.

Încălțămintea când vine gerul
Ține cont de îmbrăcămintea în straturi și cu privire la mâini și la picioare. Astfel, îmbracă-l pe cel mic cu două perechi de șosete: una subțire de polyester lipită de piele și alta mai groasă pe deasupra celei dintâi. Cizmele/ghetele trebuie să fie confortabile și nu prea strânse (în caz contrar va fi restricționat fluxul sanguin, iar picioarele vor îngheța); de asemenea, este important ca încălțămintea să fie una stabilă, care să nu alunece și impermeabilă. Ajustează dresurile sau indispensabilii în așa fel încât să nu pătrundă zăpadă/apă prin porțiunea superioară a cizmei/ghetei.

Alte obiecte vestimentare când vine gerul
Mănușile pot fi compuse ca și hainele din două straturi: o pereche de mănuși mai subțire, acoperită de una mai groasă și impermeabilă. Ajustează lungimea mânecilor pentru ca zăpada sau ploaia să nu pătrundă la piele.

Deoarece zona capului și cea a gâtului reprezintă surse principale prin care se pierde căldura, o căciulă și un fular reprezintă două accesorii indispensabile când afară este ger. Dacă ești îngrijorat cu privire la purtarea fularului de către un copil extrem de mic, trebuie să știi că există și fulare tubulare care protejează la fel de bine. Ochelarii de soare nu constituie un moft, ci o necesitate, deoarece vor proteja copilul de razele ultraviolete (care sunt reflectate de zăpadă).

În final, în funcție de activitatea desfășurată, elimină câte un strat de haine pe rând în cazul în care consideri că îi este cald copilului. În acest mod previi supraîncălzirea și udarea hainelor cu transpirație. În momentul finalizării activității, îmbracă-l din nou pe cel mic cu hainele îndepărtate. Dacă petreceți afară un timp îndelungat, încercați să nu stați direct pe zăpadă sau pe o porțiune rece de pământ. Chiar și o bucată de carton sub picioare poate ajuta la menținerea căldurii (același principiu este valabil și când stați așezați). Evitați să ieșiți afară în zilele în care vântul este puternic. Urmărește în permanență dacă buzele copilului se învinețesc, nasul/vârfurile degetelor/urechile sunt palide; este posibil să îi fie prea frig. Dimpotrivă, dacă îi este prea cald, obrajii săi se vor îmbujura și vor prezenta o iritație pe piept sau abdomen. Uneori o stare de agitație sau plânsul pot reprezenta singurele indicii ale unui disconfort la mediu resimțit de cel mic.

Sursa: Qbebe.ro

Related posts

Leave a Comment

Apreciaza-ne munca iar noi te rasplatim cu cele mai noi stiri !

close-link