Când dăruieşti din inimă ceva, dăruieşti şi o parte din tine…

Este Luna cadourilor şi mai ales acum primim, cu bucurie, câteva sfaturi în acest sens.

Cadourile trebuie făcute din suflet şi dezinteresat, la momentul potrivit.

În familie, între prieteni şi între îndrăgostiţi, cadourile se pot face oricând, nu numai într-un moment festiv.

Atunci când alegem un cadou ţinem seama de firea şi de preferinţele celui care îl va primi, precum şi de relaţia pe care o avem cu acesta.

Adesea, însă, dacă suntem atenţi la spusele celor dragi descoperim darul care le face plăcere şi de care au nevoie.

Trebuie, deci, să ne gândim înainte de a alege un cadou sau să ţinem seama de ‘’sugestiile‘’ pe care ni le fac, fără intenţie, cei apropiaţi.

Un dar trebuie să fie frumos şi util şi, mai ales, să aducă bucurie. Pentru că, în fond, el  este oglinda intenţiilor bune şi a sentimentelor frumoase pe care le  poartă cel care oferă.

Cumpărarea cadoului ar trebui facută din timp pentru a evita aglomeraţia sau riscul  de a nu mai găsi obiectul dorit.

Ambalajul frumos este un accesoriu care dă eleganţă oricărui dar, oricât de mic ar fi acesta.

O recomandare competentă în domeniu ne sugerează să dăruim obiecte care ne plac şi pe care nu ne îndurăm să le cumpărăm pentru noi.

Nu se oferă obiecte de toaletă sau de îmbrăcăminte persoanelor care nu ne sunt foarte apropiate şi ale căror preferinţe nu ne sunt cunoscute, pentru că gusturile diferă şi nu este politicos să facem daruri la întâmplare.

Vom oferi cărţi persoanelor iubitoare de lectură. Dar nu vom dărui cărţi pe care nu le-am citit sau despre care nu avem o recomandare competentă. Ne vom interesa, discret, dacă volumul  există deja în bibliotecă .

Dacă dorim să ne arătăm recunoştinţa fată de un medic, avocat, profesor, codul bunelor maniere, ne sugerează să alegem cu atenţie un album de artă, o cutie de bomboane sau o băutură fină.

Obiectele pe care le avem şi care nu ne plac pot fi dăruite celor apropiaţi dacă au o oarecare valoare şi dacă aceştia le doresc.

Este de înţeles că preţul trebuie dezlipit sau şters, excepţie făcând cărţile care au preţul imprimat pe ele.

Orice cadou pentru o doamnă trebuie însoţit de flori în număr impar, căci în tradiţia noastră cea căreia îi sunt oferite completează buchetul.

Modul în care oferim şi cel în care reacţionăm când primim un cadou se învaţă, se educă şi poate deveni o artă.

Atunci când primim un dar, îl desfacem imediat, mulţumim şi ne bucurăm.

Codul bunelor maniere ne sugerează să ascundem , cu tact, eventuala nemulţumire atunci când suntem dezamăgiţi de un dar. De asemenea, să nu insistăm să aflăm dacă darul pe care îl oferim  place sau nu.

Bomboanele şi fructele primite  rămân pe masă dupa ce i-am servit cu ele pe cei prezenţi.

Unui  cadou inspirat, oferit la timp, cu drag, ambalat frumos i-am dăruit timpul şi atenţia noastră şi în aceasta constă  adevărata sa valoare .

Deşi devine din ce în ce mai răspândit obiceiul de a oferi bani, este preferabil şi în orice caz mai politicos să oferim cu discreţie şi tact un cadou care transmite ceva şi este un semn de nobleţe sufletească.

Related posts

Leave a Comment